Bez względu na to, czy twoje włosy są w doskonałej kondycji, czy wymagają nieco intensywniejszej pielęgnacji, jest pewien ogólnodostępny składnik, który znakomicie wpływa na taflę włosa. Drożdże – bo o nich mowa – są niedrogie i można je kupić w każdym sklepie spożywczym. Czy wiesz jak stosować je w pielęgnacji włosów?
Drożdże jako produkt do pielęgnacji włosów znały i stosowały już nasze babcie. Bogaty skład drożdży sprawia, że dostarczają one szerokiej gamy substancji mineralnych, a także zestawu witamin, szczególnie tych z grupy B. W drożdżach znajdziemy między innymi fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk, selen, witaminy A, C i E, a także kwas foliowy.
W jakiej formie przyjmować drożdże?
Najlepiej w postaci od wewnątrz. Cenne mikro- i makroelementy z drożdży najlepiej wchłaniają się do organizmu z żołądka. Picie drożdży to metoda stara jak świat, która nieprzerwanie i z powodzeniem stosowana jest od dziesiątek lat wśród kobiet.
Decydując się na picie drożdży warto zachować systematyczność, która zaowocuje później w postaci gęstszych włosów. Zaleca się zastosowanie kuracji, która polega na nieprzerwanym piciu drożdży codziennie przez trzy miesiące, po których należy zrobić miesięczną przerwę. Jeśli uważasz, że nie będziesz w stanie przyjmować drożdży tak długo, zdecyduj się na ich stosowanie w proporcji 3 tygodnie kuracji – 1 tydzień przerwy.
Jeśli nie jesteś w stanie przełknąć drożdży w formie płynnej, możesz rozważyć ich zakup w formie tabletek. Tego typu suplementy dostępne są w każdej aptece.
Jak odpowiednio przygotować drożdże do spożycia?
Zalecana jednorazowa ilość przyjmowanych drożdży powinna wynosić ¼ kostki, którą wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem. Następnie należy odczekać 10-15 minut, aby zabić drożdże. Ten krok jest niezbędny, ponieważ zbyt szybkie wypicie napoju drożdżowego może narobić wiele szkód w organizmie.
Źle przygotowane drożdże mogą ulec fermentacji w układzie pokarmowym, czego efektem będą liczne dolegliwości żołądkowo-jelitowe wraz z bólem brzucha.
Z czym mogę pić drożdże?
Ten bezcenny cud natury charakteryzuje się specyficznym smakiem oraz zapachem. Mało kto jest w stanie wypić drożdże zalane jedynie wrzątkiem. Aby wzbogacić nieco smak i ułatwić spożywanie preparatu, można sporządzić je w kilku wersjach:
- Zalać wrzątkiem i dodać mleko
- Zalać wrzątkiem, dodać mleko oraz kakao
- Zalać wrzątkiem, dodać mleko oraz płatki owsiane
- Zalać wrzątkiem, dodać mleko i owoce, a następnie wszystko dokładnie zmiksować
- Zalać wrzątkiem i dodać kawałek kostki rosołowej lub bulionetki drobiowej
Efekty picia drożdży
Regularne spożywanie napoju drożdżowego przyczynia się do znacznego przyspieszenia porostu włosów. Co więcej, drożdże znakomicie poprawiają kondycję paznokci sprawiając, że stają się twardsze i silniejsze.
Niestety stosowanie drożdży może skutkować też pogorszeniem stanu cery. Na twarzy mogą pojawić się wypryski, które zazwyczaj znikają po około 2 tygodniach. Niektórzy do skutków ubocznych zaliczają też zaburzenia jelitowe, jednak zazwyczaj jest to efekt nieodpowiedniego przygotowania napoju drożdżowego.
Leave a Reply