Co jeść, by wzmocnić włosy?

Każda z pań troszczących się o swoją taflę włosa doskonale zna zasady jej pielęgnacji. Należy pamiętać, że szalenie istotne jest także wzmacnianie włosów od wewnątrz poprzez zdrowe odżywianie. Cebulki włosów będą zdrowe, gdy dostarczymy im odpowiednich porcji witamin i minerałów. Jakie posiłki najlepiej wpłyną na kondycję włosów?

Czego właściwie potrzebują włosy

Dla mocnych cebulek niezbędne jest regularne dostarczanie kilku składników. Jeśli chodzi o witaminy, na kondycję włosów szczególnie korzystnie wpływają:

  • Witamina A
  • Witamina C
  • Witamina E
  • Witaminy z grupy B

Należy tez dostarczać niezbędnych minerałów, takich jak:

  • Żelazo – kobiety tracą bardzo dużą ilość tego pierwiastka podczas miesiączki. Niedobór żelaza powoduje wypadanie włosów i zwiększa ich łamliwość
  • Magnez – podobnie jak żelazo zmniejsza ilość wypadających włosów
  • Selen, cynk – uzupełnienie dziennego zapotrzebowania zmniejsza przetłuszczanie się włosów
  • Krzem – łagodzi powstałe podrażnienia skóry głowy i sprawia, że włosy stają się bardziej błyszczące
  • Mangan i miedź – mają zbawienny wpływ na porost włosów, hamują pojawianie się siwych pasm

Gdy zestaw witamin i minerałów dostarczany jest każdego dnia w komplecie, korzysta z tego cały organizm. Poprawia się nie tylko stan cery, lecz także kondycja włosów. Jakie kompozycje dań zawierają w sobie powyższe mikro- i makroelementy?

Owsianka

Znakomity pomysł na pożywne śniadanie to kompozycja, w skład której wchodzą płatki owsiane, mleko i ulubione owoce. Dużą zaletą takiego dania jest dowolność w łączeniu składników. Raz może to być mleko migdałowe, raz kokosowe, raz borówki, maliny, winogrona. Takie śniadanie zawiera sporo witamin z grupy B, magnez i żelazo, a także cynk i aminokwasy.

Warzywa

Warto zadbać o to, by warzywa w sporych ilościach stanowiły dopełnienie każdego posiłku w ciągu dnia. Przygotowana sałatka czy surówka to najlepszy dodatek do obiadu czy lunchu, dostarczający szerokiej gamy witamin. Podobnie jak w przypadku porannej owsianki, dużą zaletą tego typu dodatków, jest możliwość przygotowywania różnych kompozycji.

Koktajle owocowe lub owocowo-warzywne

Zmiksowanie warzyw i owoców to sprawdzony pomysł na drugie śniadanie czy kolację. Moda na smoothies na dobre zagościła w polskich kuchniach, a ich ogromną zaletą jest szybkie przygotowanie. Uniwersalny przepis zawiera po jednej porcji ulubionych owoców i warzyw zmiksowanych ze szklanką wody lub soku. Taki koktajl, w zależności od kompozycji, jest w stanie dostarczyć cennego potasu (banan), likopenu (awokado), beta-karotenu (marchew, grejfrut), czy witaminy C i K (jarmuż).

Ryby i mięso

Bogactwo kwasów omega 3 znajduje się w takich okazach ryb, jak makrela, łosoś, czy tuńczyk. Warto zastąpić dzienną porcję tłustego mięsa (karkówka, golonka) rybami, które można przygotować zarówno na grillu, jak i na parze.

Większość z nas i tak chętniej sięga po mięso. Warto świadomie wybierać drób, cielęcinę czy wołowinę, które dostarczają żelaza oraz mnóstwa witamin.

Wymienione w tekście propozycje można w dowolny sposób modyfikować unikając dzięki temu rutyny. Cenne witaminy i minerały z posiłków w niedługim czasie korzystnie odbiją się na kondycji włosów oraz paznokci.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *