Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

Czarnuszka zwana również czarnym kminem to roślina, która uprawiana jest głównie w południowej części Europy, a z jej nasion wytwarzany jest olej , który ze względu na swoje lecznicze właściwości znalazł zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce.

Jakie jednak cenne dla zdrowia i urody składniki można znaleźć w tym oleju i w jaki sposób wpływają one na nasze zdrowie oraz wygląd zewnętrzny?

Wartości odżywcze oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki to bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9 , które biorą czynny udział w wielu procesach zachodzących w organizmie każdego z nas.

Oprócz wartościowych kwasów w oleju z czarnuszki można również znaleźć witaminę E, biotynę, beta-karoten , a także antyoksydanty oraz śladowe ilości składników mineralnych.

Z uwagi na bogactwo wspomnianych powyżej kwasów tłuszczowych oraz pozostałych substancji nie ma się co dziwić, iż olej z czarnuszki zwany jest „złotem faraonów ”. W arto wprowadzić go do codziennej diety , która z reguły uboga jest w tak cenne dla zdrowia substancje.

Na cukrzycę i cholesterol

W diecie wielu osób obecnie dominują nie tylko niezdrowe tłuszcze, ale również spore ilości cukru. W niedalekiej przyszłości może doprowadzić to nie tylko do miażdżycy, ale również do problemów z układem sercowo-naczyniowym.

Warto jednak wiedzieć o tym, iż wprowadzając do codziennej diety olej z czarnuszki, można odwlec w czasie pojawienie się nieprzyjemnych dolegliwości, ponieważ pomaga on obniżyć zarówno poziom złego cholesterolu, jak i cukru we krwi.

W walce z alergią

Katar alergiczny w obecnych czasach dotyka coraz większe grono osób. Stosując bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe olej z czarnuszki, można nieco załagodzić pojawiające się objawy alergii.

Oczywiście przy pomocy tego olejku nie jest możliwe całkowite wyleczenie, jednak zmniejszenie męczących objawów potrafi przynieść sporą ulgę.

Na problemy żołądkowe

W dawnej chińskiej medycynie na takie problemy żołądkowe jak refluks, nieżyt żołądka czy też wrzody dopadające zarówno żołądek, jak i dwunastnicę stosowano z powodzeniem olej z czarnuszki. Po dziś okazuje się niezastąpiony w walce ze wspomnianymi dolegliwościami.

Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, iż skutecznie walczy on z bakterią Helicobacter pylori. Bakteria ta wywołuje objawy przypominające zatrucie pokarmowe, jednak związana jest z pojawieniem w błonie śluzowej dwunastnicy lub żołądka ostrego stanu zapalnego.

W walce ze zmarszczkami

Zmarszczki zaczynają pojawiać się na skórze około 30 roku życia, jednak proces ten można zahamować w bardzo skuteczny sposób, stosując odpowiednie produkty kosmetyczne.

Bardzo dobrze sprawdza się w tym przypadku olej z czarnuszki, ponieważ zawarte w nim składniki pomagają napiąć skórę w odpowiedni sposób, dzięki czemu zmarszczki stają się mniej widoczne.

Na mocne włosy

Stosowanie oleju z czarnuszki na włosy oraz skórę głowy to propozycja idealna dla osób, które mają problem z wypadającymi kosmykami.  Olej z czarnuszki z uwagi na swój bogaty skład sprawia, iż włosy po jego użyciu stają się błyszczące oraz dogłębnie odżywione.

Jeśli chodzi natomiast o proces ich wypadania, to zostaje on zahamowany, ponieważ dotleniona skóra wzmacnia cebulki, dzięki czemu włosy stają się mocniejsze.

Na atopowe zapalenie skóry

Walka z atopowym zapaleniem skóry nie należy niestety do najłatwiejszych, ponieważ jak dotąd nie wynaleziono lekarstwa, które pomogłoby raz na zawsze uporać się z tym schorzeniem.

Aby jednak nieco załagodzić ten problem skórny, warto włączyć do codziennej pielęgnacji olej z czarnuszki. Zawarta w nim witamina E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają nawilżyć skórę, a także ją zregenerować i dogłębnie odżywić.

Olej z czarnuszki w kuchni

Olej z czarnuszki sprawdza się idealnie jako baza do sosów sałatkowych i dressingów, a także jako dodatek do koktajli oraz mięsnych marynat.

Skutki uboczne, odpowiednie dawkowanie i obróbka

Z uwagi na swój skład olej z czarnuszki nie powinien być w ogóle podgrzewany, gdyż nie tylko straci wszystkie swoje cenne właściwości, ale również może okazać się bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

0 comments
0 likes
Prev post: Jaki olej do olejowania włosów wybrać?Next post: Włosy po myciu – jak wycierać, kiedy czesać i suszyć?

Related posts

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *