Olej marula – właściwości kosmetyczne i zastosowanie

Olej marula będący obecnie następcą oleju kokosowego porównywany jest przez wiele osób do oleju arganowego, jednak występuje pomiędzy nimi kilka istotnych różnic. Jakich? Po pierwsze olej marula jest lżejszy od arganowego, a po drugie jego zapach jest zdecydowanie bardziej przyjemny.

W jaki jednak sposób powstaje ten olej i jakie są jego właściwości kosmetyczne oraz zastosowanie?

Pochodzenie oleju marula

Olej marula pochodzi z Afryki Południowej, gdyż to właśnie na tym kontynencie rośnie drzewo marula rodzące owoce, z których pestek tłoczony jest wspomniany olej. Wspomniane pestki są dosyć twarde, jednak rdzenne mieszkanki Afryki bez problemu wytłaczają z nich ręcznie olej służący przede wszystkim do pielęgnacji skóry.

Cena tego oleju nie należy niestety do najtańszych, jednak jest on bardzo wydajny oraz trwały, dlatego też przechowując go w odpowiedni sposób, powinien na długi czas zachować swoje właściwości.

Właściwości kosmetyczne oleju marula

Olej marula ma tak naprawdę uniwersalne właściwości, ponieważ można go z powodzeniem stosować zarówno do pielęgnacji ciała oraz włosów, jak i delikatnych okolic pod powiekami.

Co jednak można znaleźć w składzie tego oleju i w jaki sposób oddziałuje on na skórę?

Najważniejszym składnikiem są przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-9, które odpowiadają za dogłębne nawilżenie skóry. Oprócz tego w oleju tym można znaleźć witaminę C łagodzącą stany zapalne oraz rozświetlającą skórę, a także witaminę E, oraz flawonoidy, które wykazują właściwości regenerujące oraz przeciwstarzeniowe.

Olej marula wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu jest jednym z lepszych produktów do walki z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za przedwczesne starzenie się skóry.

Zastosowanie oleju marula

Oleje ze względu na swoją specyficzną konsystencję są dosyć ciężkie w stosowaniu, jednak niektóre z nich dosyć szybko się, nie pozostawiając na skórze tłustego filmu. Niezwykle istotne jest również to, iż nie każdy olej sprawdza się idealnie na każdej skórze, dlatego też przed podjęciem decyzji o zastosowaniu konkretnego oleju, warto wcześniej sprawdzić, jakie wykazuje on działanie i w jaki sposób można go zastosować.

Jeśli chodzi o olej marula, to sprawdza się on idealnie u osób, które walczą z przebarwieniami, a także różnego rodzaju stanami zapalnymi skóry.

Największą jego zaletą jest przede wszystkim jego lekka konsystencja, dzięki czemu nie tylko bardzo szybko się wchłania, ale również nie zatyka porów skóry, dlatego też może być z powodzeniem stosowany przez osoby o tłustej oraz mieszanej skórze.

Osoby, które walczą z cellulitem oraz rozstępami również powinny zainteresować się tym olejkiem, ponieważ za jego pomocą można nieco zminimalizować widoczność wspomnianych defektów.

Olej marula, podobnie jak olej kokosowy można stosować na włosy, wcierając go w ich końcówki. Dzięki temu zostaną one wygładzone, wzmocnione oraz dogłębnie nawilżone.

Posiadaczki cienkich włosów obawiają się zazwyczaj stosowania olejów, gdyż nadmiernie obciążają one włosy, jednak w przypadku oleju marula nic takiego nie ma miejsca, a więc można go bez jakichkolwiek obaw aplikować na włosy.

0 comments
1 like
Prev post: 7 domowych sposobów na uzyskanie blond włosów bez użycia farbyNext post: Olej kokosowy, nierafinowany, tłoczony na zimno

Related posts

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *